Magyar
tudományos
akadémia
Bölcsészettudományi kutatóközpont
Régészeti Intézet

Tisztelt Olvasóink!

Kedves Látogatóink!

Az MTA BTK Régészeti Intézet Könyvtára a

K épület 5. emeletén található.

Bejárat: K épület, 4. emelet.

Kérjük kedves Olvasóinkat, hogy a könyvtár használata előtt, olvassák el az alábbi könyvtárhasználati szabályzatot!

Könyvtárhasználati szabályzat

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetének Könyvtára korlátozottan nyilvános tudományos szakkönyvtár.

A könyvtárat 1959-ben alapította a Régészeti Intézet első igazgatója, Gerevich László. Elsődleges feladata az intézeti kutatásokhoz szükséges, és a könyvtár gyűjtőkörébe tartozó hazai és külföldi szakirodalom figyelése, beszerzése, állományba vétele, szakszerű feltárása és szolgáltatása.

A könyvtár a Régészeti Intézet kiemelt kutatási témaköreiben a magyar nyelvű szakirodalom teljes körű gyűjtésére törekszik, az idegen nyelvű szakirodalom terén pedig válogat, figyelembe véve a kutatói igényeket, valamint a rendelkezésre álló anyagi lehetőségeket.

 

Gyűjtőköre:

Őskori régészet, klasszika archaeológia, ókori keleti, bizánci, népvándorlás- és honfoglalás kori, középkori és török kori régészet, archaeogenetika, továbbá a kapcsolódó társtudományok (antropológia, történelem, néprajz, földrajz, művészettörténet).

Több értékes egyéni könyvgyűjtemény és régészeti szellemi hagyaték került a könyvtár kezelése alá, melyek könyvanyaga egy-egy szűkebb szakterületre koncentrálódik. Ezek egyik része beolvadt a könyvtár állományába, másik részét pedig különgyűjteményként kezeljük. Könyvtárunk állományát gazdagítják Gerevich László, Bökönyi Sándor, Bognárné Kutzián Ida és Banner János hagyatékából származó könyvek, Castiglione László könyvtárának egy része, valamint a Makkay Jánostól megvásárolt könyvgyűjtemény.

A könyvtár összállománya jelenleg több mint 76.000 dokumentumot számlál. Ebben könyvek, folyóiratok, különnyomatok és elektronikus kiadványok egyaránt vannak. Jelenleg közel 200 kurrens folyóirat érkezik a könyvtárba. Ebből 27 folyóiratra előfizetünk, a többit pedig kiterjedt cserekapcsolatokon keresztül biztosítjuk az olvasók számára.
A könyvtár munkatársai az állomány gondozása mellett a Régészeti Intézet kiadványainak kezelését is ellátják.

Elérhetőség:

K épület, belépés az épület 4. emeletén

Tel:+3612246700/4501

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Nyitva tartás:

Hétfő: 9–17 óra
Kedd: 9–18 óra
Csütörtök: 9–17 óra
Pénteken: 9–15 óra

 

Online-katalógus:

MTA BTK Régészeti Intézet könyvtárának katalógusa

 

Munkatársak:

Bodnár Erzsébet

Sópajti-Tóth László

Vajda Olga

 

 

 


 

 

© 2015 | Magyar Tudományos Akadémia