Magyar
tudományos
akadémia
Bölcsészettudományi kutatóközpont
Régészeti Intézet

Kedves Kollégák!

 

Szeptember folyamán a könyvtár kedden,  csütörtökön és pénteken tart nyitva a megadott időpontokban.

A fenti időpontokon kívül a belépőkártyák nem fogják nyitni a könyvtárépület bejáratait.

Kérünk mindenkit, hogy a könyvtárban viseljen orrot-szájat takaró maszkot, használja a kihelyezett kézfertőtlenítőt és a biztonságos távolságot mind a könyvtárosoktól, mind a kollégáktól tartsa meg!

A könyvtárban ismét van lehetőség korlátozott mértékben helyben használatra is. Kérjük, hogy csak az erre kijelölt asztalokat vegyék igénybe!

Köszönjük!

 

Tisztelt Olvasóink! Kedves Látogatóink!

A BTK Régészeti Intézet Könyvtára a K épület 5. emeletén található.

Bejárat: K épület 4. emeletén.

Kérjük kedves Olvasóinkat, hogy a könyvtár használata előtt, olvassák el a könyvtárhasználati szabályzatot!

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetének Könyvtára korlátozottan nyilvános tudományos szakkönyvtár.

A könyvtárat 1959-ben alapította a Régészeti Intézet első igazgatója, Gerevich László. Elsődleges feladata az intézeti kutatásokhoz szükséges, és a könyvtár gyűjtőkörébe tartozó hazai és külföldi szakirodalom figyelése, beszerzése, állományba vétele, szakszerű feltárása és szolgáltatása.

A könyvtár a Régészeti Intézet kiemelt kutatási témaköreiben a magyar nyelvű szakirodalom teljes körű gyűjtésére törekszik, az idegen nyelvű szakirodalom terén pedig válogat, figyelembe véve a kutatói igényeket, valamint a rendelkezésre álló anyagi lehetőségeket.

 

Gyűjtőköre:

Őskori régészet, klasszika archaeológia, ókori keleti, bizánci, népvándorlás- és honfoglalás kori, középkori és török kori régészet, archaeogenetika, továbbá a kapcsolódó társtudományok (antropológia, történelem, néprajz, földrajz, művészettörténet).

Több értékes egyéni könyvgyűjtemény és régészeti szellemi hagyaték került a könyvtár kezelése alá, melyek könyvanyaga egy-egy szűkebb szakterületre koncentrálódik. Ezek egyik része beolvadt a könyvtár állományába, másik részét pedig különgyűjteményként kezeljük. Könyvtárunk állományát gazdagítják Gerevich László, Bökönyi Sándor, Bognárné Kutzián Ida és Banner János hagyatékából származó könyvek, Castiglione László könyvtárának egy része, valamint a Makkay Jánostól megvásárolt könyvgyűjtemény.

A könyvtár összállománya jelenleg több mint 76.000 dokumentumot számlál. Ebben könyvek, folyóiratok, különnyomatok és elektronikus kiadványok egyaránt vannak. Jelenleg közel 200 kurrens folyóirat érkezik a könyvtárba. Ebből 27 folyóiratra előfizetünk, a többit pedig kiterjedt cserekapcsolatokon keresztül biztosítjuk az olvasók számára.
A könyvtár munkatársai az állomány gondozása mellett a Régészeti Intézet kiadványainak kezelését is ellátják.

 

Elérhetőség:

K épület, belépés az épület 4. emeletén

Tel:+36 1 2246700/4501

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Nyitva tartás:

Hétfő: 9–17 óra
Kedd: 9.30–18 óra
Csütörtök: 9.30–17 óra
Pénteken: 9.30–15 óra

 

Könyvtárhasználati szabályzat 

 

Online-katalógus:

BTK Régészeti Intézet könyvtárának katalógusa

 

Munkatársak:

Bodnár Erzsébet

Sópajti-Tóth László

Vajda Olga

 

 

 


 

 

 

© 2019 | Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézet