Magyar
tudományos
akadémia
Bölcsészettudományi kutatóközpont
Régészeti Intézet

Tisztelt Olvasóink!

Kedves látogatóink és partnereink!

A könyvtár 2016. november 30-tól meghatározatlan ideig költözés miatt zárva tart. Ebben az időszakban olvasókat fogadni, és könyvtárközi kölcsönzést teljesíteni nem tudunk. Cserepartnereink türelmét kérjük, mert ebben az időszakban a cseréket teljesíteni csak korlátozottan tudunk.

Dear visitors and partners!

The library will be closed from 2016. november 30th undefinetly long term because of moving. Readers can't use the library in this period. We ask a little patience from our change partners in this time.

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetének Könyvtára korlátozottan nyilvános tudományos szakkönyvtár.

A könyvtárat 1959-ben alapította a Régészeti Intézet első igazgatója, Gerevich László. Elsődleges feladata az intézeti kutatásokhoz szükséges, és a könyvtár gyűjtőkörébe tartozó hazai és külföldi szakirodalom figyelése, beszerzése, állományba vétele, szakszerű feltárása és szolgáltatása.

A könyvtár a Régészeti Intézet kiemelt kutatási témaköreiben a magyar nyelvű szakirodalom teljes körű gyűjtésére törekszik, az idegen nyelvű szakirodalom terén pedig válogat, figyelembe véve a kutatói igényeket, valamint a rendelkezésre álló anyagi lehetőségeket.

 

Gyűjtőköre:

Őskori régészet, klasszika archaeológia, ókori keleti, bizánci, népvándorlás- és honfoglalás kori, középkori és török kori régészet, archaeogenetika, továbbá a kapcsolódó társtudományok (antropológia, történelem, néprajz, földrajz, művészettörténet).

Több értékes egyéni könyvgyűjtemény és régészeti szellemi hagyaték került a könyvtár kezelése alá, melyek könyvanyaga egy-egy szűkebb szakterületre koncentrálódik. Ezek egyik része beolvadt a könyvtár állományába, másik részét pedig különgyűjteményként kezeljük. Könyvtárunk állományát gazdagítják Gerevich László, Bökönyi Sándor, Bognárné Kutzián Ida és Banner János hagyatékából származó könyvek, Castiglione László könyvtárának egy része, valamint a Makkay Jánostól megvásárolt könyvgyűjtemény.

A könyvtár összállománya jelenleg több mint 76.000 dokumentumot számlál. Ebben könyvek, folyóiratok, különnyomatok és elektronikus kiadványok egyaránt vannak. Jelenleg közel 200 kurrens folyóirat érkezik a könyvtárba. Ebből 27 folyóiratra előfizetünk, a többit pedig kiterjedt cserekapcsolatokon keresztül biztosítjuk az olvasók számára.
A könyvtár munkatársai az állomány gondozása mellett a Régészeti Intézet kiadványainak kezelését is ellátják.

Elérhetőség:

Tel:+3612246700/501, 325

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Online-katalógus:

MTA BTK Régészeti Intézet könyvtárának katalógusa

 

Munkatársak:

Bodnár Erzsébet

Kanyó Ferenc

Sópajti-Tóth László

Szalontainé Mészáros Márta 

 

 

 

© 2015 | Magyar Tudományos Akadémia